Historien om T-shirt

31 juli 2018 Anders Lundtang Hansen
Historien om T-shirt

Hvad ved du egentlig om en T-shirt?

Det er efterhånden et uomgængeligt stykke beklædningsgenstand, der er at finde i alle former for klædeskaber, der går på tværs af både generationer, aldre, kulturer og fællesskaber.

Men sådan opstod grundtanken med en T-shirt ikke.

Tøjdelen har faktisk sin oprindelse i en tid, hvor kønsopdelingen i gamle dage dikterede, at kvinderne eller skrædderne lavede tøjet fra bunden til manden, men som kvinderne langsomt kom på arbejdsmarkedet og ikke længere dedikerede tiden til at sy tøjet for manden, så var han – ofte uden evner udi at lave tøjet selv – overladt til sig selv.

Så tiden med at sy et pænt sæt tøj til sig selv blev langsomt udfaset, fordi det krævede for lang tid for manden at lave, og langsomt, men sikkert, blev beklædningsgenstandene af en mere simpel kreation. Selv en ellers så nem ting som at sy knapper i skjorter blev for besværligt og tidskrævende, og der blev efterspurgt et stykke tøj, der ikke krævede en særlig pasform eller var tilpasset det individuelle menneske.

Som den industrielle udvikling muliggjorde samlebånds-produkter fandt man på at lave en tynd trøje, men bare trak over hovedet, og så sad den der. Den var nem at lave og kunne laves i én farve fra top til bund.

Trøjen, der fik navnet efter bogstavet, den lignede, var født: T-shirt.

Og fra at være en nem tøjløsning har den nu udviklet sig i så forskellige afarter, at det er blevet en hel kunst og for nogle mennesker en samlermani at bære.

Motivet skal passe til ens identitet, og det gør tit ikke noget, hvis T-shirten bliver helt udvasket, gammel eller ligefrem er et genbrugskøb.

Derfor kan man sige, at fra at have været en simpel løsning for især mænd, er T-shirten gået hen og blevet et stilfuldt tøjvalg, der sagtens kan måle sig med et jakkesæt.

Flere Nyheder