En stenmesse er meget mere end sten

16 august 2018 Anders Lundtang Hansen
En stenmesse er meget mere end sten

Sten kan vel næppe være så ophidsende og spændende, tænker du måske?

Men der kan du godt tro om, for sten er så meget mere end dem, du slår smut med på stranden eller har strøet ud i mindre skala rundt på din gårdsplads.

Sten er nemlig også levn fra en fortid, hvor vores forfædre ikke eksisterede eller knapt nok var begyndt at gå på to ben. Derfor kan man via analyse af dem studere en fjern fortid og dermed blive klogere på den planet, vi bor på.

Sten er også en del af vores nuværende historie: Vikingerne brugte runesten med inskriptioner, hvor den nok mest berømte er Danmarks “dåbsattest” i Jellinge. Men vi har også vort lands nationsymbol: Den Lille Havfrue, der netop hviler sig på en sten.

Og sten er værdifulde, for sten er også smykker, smaragder, diamanter og meget mere. Så når sten bliver sjældne, bliver de værdifulde og til samleobjekter.

Nu vi i denne artikel var inde på fortiden, så kan vi uddybe dette med at sige, at sten ikke alene direkte kan fortælle os noget om en fælles fortid via analyser. Døde elementer fra fortiden såsom øgler, dinosaurer og lignende er nogle gange efter deres død blevet forvandlet til sten, som vi også betegner for forsteninger. 

Den her beskrivelse har måske givet dig blod på din indre sten til at lære meget mere om sten, og der er du heldig, for hver anden weekend i september bliver Danmarks bedste stenmesse afholdt, og det kan du læse meget mere om her: http://www.stenmessen-kbh.dk/da/

Her får du nemlig mødt samlere af sten, samlere af smykker og kan gå til foredrag og blive meget klogere på en verden af sten. Her er noget for både stenslibere, guldsmede, geologer og interesserede af mange afskygninger.

Så kryds i kalenderen med det samme, så du ikke misser stenmessen.

Flere Nyheder